В здравеопазването потребностите са огромни. Необходимо е повече взаимодействие между заинтересованите

...
В здравеопазването потребностите са огромни. Необходимо е повече взаимодействие между заинтересованите
Коментари Харесай

Доц. Мавров: Внимателно трябва да се претеглят случаите, при които НЗОК поема заплащането

В здравеопазването потребностите са големи. Необходимо е повече взаимоотношение сред заинтригуваните институции и публичните организации в това число. Смятам, че в случай че приказваме по-често и за баланс в отношението, и най-много за блян към обективност и поредност, ще реализираме повече. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " новият ръководител на Народно събрание на НЗОК доцент Момчил Мавров.

" Предизвикателствата в опазването на здравето са доста и това е видно за всички. По това какъв брой една система се нуждае от смяна, от реформиране и по-добра организация можем да съдим от наличието на съответната проблематика в медийните репортажи. Но има и друга причина всички ние да обръщаме по-голямо внимание на здравето и на здравната политика на страната. Опазването на здравето е сензитивна сфера за всички, защото директно е обвързвано с личността, с ползите на всеки един от нас. Но когато приказваме за провокации в професионален проект и като ръководител на Надзорния съвет на НЗОК мога да кажа, че за мен предизвикателство е това НЗОК да действа по подобен метод, че думи и изрази като " стеснен достъп до здравни услуги “, като " недофинансиране “, " липса на надзор “ все по-рядко да участват в медийното пространство ", изясни доцент Мавров.

Той посочи, че в непосредствен проект следва рамковото договаряне на медицинските действия с Лекарския съюз и на денталните действия с Българския зъболекарски съюз. " Може да се каже, че това са най-важните задания пред администрацията на НЗОК и нейния Надзорен съвет, които би трябвало да завършваме като развой в близко бъдеще, и то сполучливо ".

На въпрос дали ще се търсят решения за покриване на цената на стабилизиращите импланти при другите контузии: ортопедични, неврохирургични и други, защото в този момент се получава по този начин, че пациент, признат по неотложност поради строшаване, би трябвало да заплаща ортопедични пирони, винтове, планки и други импланти, доцент Момчил Мавров отговори, че във връзка с стабилизациите и останалите импланти става въпрос за една доста богата номенклатура, с която би трябвало да бъдат разширени спецификациите и процедурите на НЗОК.

" По този въпрос наложително би трябвало да си търси решения, като се разшири обсегът на медицинските произведения, за които Касата заплаща. Политиката на НЗОК, в това число и тази на Министерството на здравеопазването, е да бъдат разширени опциите на пациентите са достъп до медицински произведения, прилагани в болничната помощ. И в тази връзка ще си търсят решения, в тази тенденция. Предстои доста работа, още повече, че би трябвало доста деликатно да бъдат претеглени случаите, при които Касата може да поеме заплащането на тези произведения ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР